priestory pre tvory

Dobroty z Dňa Zeme

Na Deň Zeme, 22.4. 2017, sa okrem parádnej decko- dospeláckej brigády na Hideparku, konala i veľká Jarná nitrianska cyklojazda, organizovaná iniciatívou Rozbicyklujme Nitru! . Túto iniciatívu sme podporili nielen účasťou na cyklojazde, ale aj vytvorením malého občerstvenia pre hladných a smädných cyklistov. Bylinková KOZA pripravila viacero druhov nápojov a sladkých i slaných jedál. Recept na fantastický koláč s rebarborou zo záhradky nájdete TU. Recept na čokokoláč, sa už na stránkach Priestory pre tvory tiež vyskytol, nájdete ho TU. Ostatné kulinárske hókuspokusy sa pokúsime zhrnúť v tomto  nasledujúcom blogu. Prinášame recept na šošovicovú nátierku a domáce musli tyčinky, sú jednoduché a oveľa zdravšie ako tie z obchodu. V prípade, že ich ukuchtíte, neváhajte sa vašou fotkou podeliť s nami na Facebooku. Nech vám šmakuje! :)

 

MUSLI ENERGY TYČINKY

Za málo peňazí, veľa enerdži!

Ingrediencie: Na jeden plech:

  • 3 hrnčeky ovsených vločiek,
  • 7 ďatlí,
  • 1 zrelý banán,
  • 1 jablko/mrkva, brusnice, kokos, mletá škorica, slnečnicové semienka /orechy.

Ľudovo povedané- hádžte do zmesy všetko, čo máte radi napríklad v raňajkovej kaši :D- hrozienka, mak, oriešky, kakao

Postup: Na cca 2 hodiny namočte ďatle do vody. Rúru si predhrejte na 175°. Potom- v mixéry rozmixujte ďatle s banánom a s časťou brusníc. Do veľkej misy dajte vločky, nastrúhajte do nich jablko/mrkvu, nasypte kokos od oka, prihoďte brusnice, opražené semienka a do všetkého primiešajte rozmixovanú ďatľovo-banánovú zmes. Prisypte škoricu. Plech vysteľte papierom na pečenie a poriadne zamiešanú zmes natlačte (pokojne aj rukami) do plechu. Malo by to mať výšku cca 1 cm. Pečte cca 20 minút, kým nie sú vločky na vrchu zlatisté. Po upečení môžete poliať roztopenou čokinou. Ked „koláč“ vychladne, nakrájajte ho na tyčinky. V chladničke vám vydržia i týždeň :).

 

ŠOŠOVICOVÁ NÁTIERKA

Je to taká klasika nátierok, výživná a chutná. Keďže ma už nudí bežné dochucovanie- soľ, korenie a petržlen, skúsila som ju ozvláštniť sušenou šalviou a podarilo sa! Šalvia, okrem toho, že má výrazné liečivé účinky, sa v minulosti zvykla používať na ochutenie rôznych omáčok, kaší, mäsa. V tejto nátierke vytvorila „paštétovú“ chuť. Skúšala som ju pridávať do cestovín, alebo si z nejvyrobiť šalviové pesto- má výraznú, ale fantastickú chuť.

Ingrediencie:

  • šošovica,
  • veľká cibuľa,
  • 2 mrkvy,
  • soľ,
  • korenie,
  • sušená šalvia,
  • 1 lyžica domáceho kečupu

Postup:Na pár hodín namočíme šošovicu, vodu zlejeme a v novej- s bobkovým listom, uvaríme šošovicu do mäkka. Necháme vychladnúť. Na pokrájanej cibuli podusíme postrúhanú mrkvu. Túto zmes pridáme ku šošovici a tyčovým mixérom mixujeme. Osolíme, okoreníme , pridáme kečup, podľa chuti rozdrtenú šalviu- cca 2 čajové lyžičky. Ešte raz premixneme a máme! Podávame na chlebíku, skvelá je aj na veľkej reďkovke.