priestory pre tvory

Rebarborový koláčik

Cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 100 g trst.cukru
  • 1 vajíčko od šťastnej sliepočky
  • štipka soli

 

Náplň:

  • 500 g rebarbory
  • 2- 3 lyžice trst.cukru
  • 3 vajíčka od šťastnej sliepočky
  • 250 g jemného tvarohu od šťastnej kravičky
  • 1 PL kukuričnej polenty
  • vanilka alebo vanilkový cukor, podľa chuti

 

Vymiesime si cesto a necháme ho aspoň na 30 minút odležať v chladničke, môže byť aj dlhšie.

Pustíme si trúbu na 180 stupňov.

Nakrájame si rebarboru na asi 2 cm kúsky. Ak je rebarbora mladá netreba ju šúpať. Pridáme nastrúhaný zázvor a trstinový cukor. V miske si všetko premiešame a necháme odstáť.

Tvaroh, vajíčka, polentu a vanilku si rozmiešame v druhej miske aby sa nám všetko spojilo.

 Vyvaľkáme si cesto do formy priemeru asi 28 cm, okrúhlu nízku. Na cesto vysypeme rebarboru zmiešanú so zázvorom a cukrom. Následne na to vylejeme tvarohovú zmes a šup s koláčikom do vyhriatej trúby. Pečieme asi 30 až 40 minút pokým nám plnka nestuhne a nezozlatne trošičku.

 

P.S. tento koláč sa vyznačuje osviežujúcou kyslastou chuťou, ideálny je ako jarno-letný dezert, lebo práve vtedy nám rebarbora dáva tieto veselé svieže plody, pre potechu mlsného bruška i mysle :)