priestory pre tvory

Chutné narodky Združenia STORM

V piatok 12.5. oslavovalo naše obľúbené Združenie STORM 15. narodeniny. Ako Bylinková Koza sme boli oslovení spraviť občerstvenie zdravé, sýte, farebné a osviežujúce. Na slávnostnom stole sa objavilo viacero druhov jedál alebo nápojov. Recepty na niektoré z nátierok alebo kišov sa už objavili na stránkach Priestory pre tvory, stačí sa len „prerolovať“ našou Čarovnou kuchyňou. :) Tie ostatné sa vám pokúsime zhrnúť v tomto blogu. Budeme sa tešiť, ak sa inšpirujete a bude vám chutiť!

 

CHIA FRESCA

Chia semienka sú superpotravinou súčasnosti. Sú bohatým zdrojom bielkovín, antioxidantov, vápnika a energie.  Ich účinky si pochvaľujú vegetariáni, športovci  i ľudia s vysokým krvným tlakom. Môžete ich pridať do nápojov, alebo do raňajkovej kaše. Dôležité je, aby ste chia nechali aspoň 5 minút napučať v tekutine, tým sa aktivizujú ich zložky. V letných dňoch je najlepšie pripraviť jednoduchý, osviežujúci a výživný nápoj- mexickú Chiafrescu.

Ingrediencie:

  • 500 ml vody
  • citrón
  • 2 polievkové lyžice Chia
  • med/sirup/iné sladidlo

Postup

Do džbánu nasypeme chia semienka, zalejeme ich vodou, poriadne premiešame. Necháme stáť v chladničke aspoň 15 minút. Po vychladnutí pridáme šťavu z 1 citróna a podľa chuti (nemusíme) dosladíme.

 

FOCACCIA

Tento taliansky chlieb mi učaroval. Stačí vám základné cesto, ktoré môžete doplniť všetkým, čo máte radi- olivami, sušenými i klasickými paradajkami, semienkami, bylinkami. Hodí sa k vínu, pivu i ku šalátom :). Dôležité je nešetriť olivovým olejom, ktorý dodá typickú italia chuť.

Ingrediencie:

  • 500g hladkej múky
  • 300 ml vlažnej vody
  • ½ kocky droždia
  • 2 lyžice kryštáľového cukru
  • 2 lyžičky soli
  • 5O ml olivového oleja
  • bylinky, olivy, sušené paradajky, cesnak, korenie

Postup:

Vo vlažnej vode vymiešame rozdrobené droždie, pridáme cukor, soľ. Postupne primiešavame múku, ideálne miešame vidličkou, aby sa tvorili vzduchové bublinky. Poriadne premiesime cesto, bude sa šarmantne lepiť na prsty. :) Cesto prikryjeme utierku, necháme ho aspoň na pol hodinu kysnúť na teplom mieste. Rúru rozohrejeme na 225 ° resp. na maximum. Plech vystelieme papierom na pečenie, cesto si rozdelíme na 2 až 3 „bochníky“. Poriadne roztiahneme na plech, prstami do neho vytvoríme jamky, do ktorých vpracujeme olivový olej zmiešaný so soľou, bylinkami. Zdobíme podľa toho, čo máme radi. Pečieme cca 15 minút. Krájame až po vychladnutí.

 

BATÁTOVO CÍCEROVE GULIČKY

  • 500 g batáty
  • 500 g cícer (môže byť aj kombinácia so šošovicou)
  • 3 veľké cibule červené
  • 1 hlavička cesnaku
  • 1 čili paprička
  • trocha citrónovej šťavy
  • troška masla alebo kokosového oleja
  • mletá kurkuma
  • mletá rasca
  • čerstvé bylinky, napr. petržlen, bazalka, ak je sezóna vynikajúco chutí medvedí cesnak

 

Cícer si namočíme, najlepšie na noc. Ráno ho uvaríme domäkka. Batáty uvaríme tiež v šupe domäkka.

Cibuľu pokrájame, cesnak postrúhame, a pražíme na panvičke potom pridáme kurkumu a mletú rascu spolu s nasekanou čili papričkou(ak nemáme čili papričku postačí troška mletej pálivej červenej papriky) a pražíme ešte cca 2 minúty.Trúbu si vyhrejeme na 200 stupňov.Cícer, batáty, cit. šťavu a bylinky, nemusí byť úplne dohladka. Do tejto zmesi pridáme opraženú cibuľovú zmes, ktorú si ešte posolíme a zmiešame všetko dokopy.Na plech vyložený papierom ukladáme vytvorené guľočky, odporúčam máčať si ruky v teplej vode, ktorú máme vo väčšej miske, potom sa zmes nelepí na ruky. Pečieme cca 20 minút, po vybratí necháme guľky vychladnúť, aby trošku stuhli.

 

ORECHOVÁ ČERVENÁ NÁTIERKA

Orechy sú mimoriadne dobrým zdrojom minerálov a zdravých tukov. Dodajú energiu, posilnia nervovú sústavu a navyše vynikajúco chutia. Na prípravu nátierky môžete použiť akékoľvek, na túto sa najviac hodia vlašské, lieskové alebo mandle.

Ingrediencie:

  • 50 g orechy (akékoľvek, ja používam lieskovce, či mandle)
  • 1 cibuľa menšia, podľa ostrosti, červená je jemnejšia, tej môže ísť viac
  • trošku oleja
  • štipka červenej papriky
  • tamari omáčka
  • kečup podľa chuti
  • špaldová strúhanka (môže byť aj nemusí)

 

Postup:

 

Oriešky si pomelieme, dá sa aj v klasickom malinkom kuchynskom mixéri. Cibuľu nakrájame a spolu s ostatnmi surovinami pridávame po troškách, kečupu viac a rozmixujeme ponorným  a podľa chuti popridávame dané suroviny. S tamari omáčkou opatrne je slaná, takže na začiatok menej a potom radšej pridať.

 

CESNAKOVÁ NÁTIERKA

Tradičná a obľúbená :).

Ingrediencie:

  • 1 tvaroh, najlepšie jemný
  • 200 g nastrúhaný syr
  • cesnak podľa chuti, a kvality, kvalitnejší štípe viac

 

Postup:

Všetko zmiešame, poprípade rozmixujeme ponorným mixérom. Dosolíme podľa chuti.

 

ČOČKOVO MRKVOVÁ POMAZÁNKA NA KARI

Ingredience:

  • 500g čočky
  • 5 mrkví
  • větší cibule
  • kari
  • majoránka
  • oregano
  • olej
  • sůl

Postup:

Množství si upravujeme podlepotřeby. Čočku si namočíme několikhodindopředu, aby nás nenadýmala a rychlejiseuvařila. Dáme jivařitspolečně s majoránku, která nám pomůže k tomu, aby nás čočkatolik nenadýmala. Na pánvi si na oleji a karizpěnímedozlatovacibulku. Přidámeočištěnoumrkvi a dusíme. Cibuli a mrkvipřidáme k uvařenéčočce a vše rozmixujeme. Podle chuti  dosolíme, přidámekari, majoránku a oregano.

 

VEGANSKÝ PERNÍK

Ingredience(jeden plech):

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnekšpaldovémouky
  • ½ hrnku oleje
  • 1 a ½ hrnku vody (můžesepoužít i jakékolivrostlinnémléko)
  • ¾ hrnkutřtinového cukru
  • 1-2 lžičky perníkového koření
  • 1-2 lžičkykypřícího prášku (používám bez fosfátů)
  • 2-3 lžíce kakaa
  • Na ozdobenie: čokoláda, kokos a sezam

Postup:

V míse si smícháme suché ingredience, potom přidáme olej a vodu a všechnodobřepromícháme. Až nám vznikne hladké polotekuté těsto. Potom vše vylijeme na plech s pečícímpapírem nebo předem vymazaným kokosovým tukem a posypaným kokosem nebo moukou. Dáme do předemvyhřátétrouby a pečeme asi 30 minut na cca 180 °C. Nakonecmůžeme vrch perníku ozdobitroztavenu čokoládou (nejlépe bez palmového oleje, kterou mají například v Lidlu), posypeme kokosem nebo sezamem. Inspiracez tejto stránky. Enjoy!