priestory pre tvory

Zemiakový koláč

Tak ako pri predchádzajúcom slanom koláči- quiche, aj tento som pripravovala na narodky- tentoraz pre kamarátku. Keďže zbožňuje zemiaky, tak som sa zamerala na to, že torta bude hlavne zemiaková. Janka je vegetariánka, no kiš som pripravila vegánsky. Lebo je to jednoduchšie, lacnejšie, etickejšie. Ide to, vždy to ide. :)

Výsledok bol veľmi dobrý, možno by sa dal spraviť aj bez základného cesta. Proste len zemiaky :D Ospravedlňujem sa za približnosť, všetko som robila od oka, keďže som si opäť vymýšľala. Rovnako som prihadzovala, čo bolo poruke, aby to akotak farebne a chuťovo sedelo do receptu (napr. hrášok, mrkvu)

Ingrediencie:  

Cesto: suroviny i postup kukni TU

Nápň:

zemiaky (cca 800g), 2 veľké cibule, 2 mrkvy, 1 tofu, zbytky mrazeného hrášku, cesnak, olej, 2 lyžice ľanových semiačok, slnečnicové semienka, sójová omáčka, soľ, korenie, mletá údená paprika,  byliny

Postup: 

Dáme variť zemiaky- v šupke. Spravíme si cesto. Ľanové semiačka zalejeme cca 5 lyžicami vody, necháme postáť. V panvici podusíme cibuľu nakrájanú na kocky, prihodíme postrúhanú mrkvu, prelisujeme cesnak, osolíme, okoreníme, pridáme polku z hrášku, ktorý máme. Uvarené zemiaky necháme chvíľu vychladnúť, ošúpeme. Tri z nich odložíme bokom, nakrájame na plátky (pôjdu na ozdobu). Zvyšok rozmixujeme spolu s tofu, sojovou omáčkou, namočenými ľanovými semiačkami, zvyškom hrášku. Vytvorí sa nám fajnová lepivá hmota, zemiakový škrob a ľanové semiačka plne zastúpia úlohu vajíčka. Dosolíme, dokoreníme zmes, prisypeme údenú papriku.

Cesto rozvaľkáme cca do tvaru formy na pečenie. Formu vymažeme olejom, natlačíme do nej rovnomerne cesto, prepicháme ho vidličkou, dáme piecť do rúry vyhriatej na 180° cca na 5 minút. Na predpečené cesto vrstvíme: Najprv cca ¾ mrkvovej zmesi s cibuľou, zemiakovú zmes, mrkvovú zmes. Posypeme slnečnicovými semienkami ozdobíme do kruhu nakrájanými zemiakmi, posypeme nakrájanou cibuľou. Pečieme cca 25 minút.

Ako hlavné jedlo by som koláč odporúčala jesť so zeleninovým šalátom alebo kvasenou zeleninou :).