priestory pre tvory

Tekvicový quiche - slaný hokkaido koláč

Vo februári som mala narodky, ktoré som oslavovala, ako inak- pri pive, tak som miesto tradičnej sladkej torty pripravila slaný koláč. Ide to aj bez smotany a vajíčok. Náplň je variabilná, pokojne prihoďte olivy, sušené paradajky, alebo bylinky ktoré máte radi :).

Ingrediencie: Cesto: 1 a pol hrnčeka múky (dal som pol na pol celozrnnú a hladkú), 5 lyžíc vegan margarínu/4 lyžice olivového oleja, soľ, bylinky, 5 lyžíc vody

Náplň: 1 stredne veľká tekvica, veľká cibuľa, biele tofu, 4 lyžice hrášky (išlo by to asi aj bez nej J), 4 lyžice lahôdkového droždia, cesnak, mrazený hrášok a slnečnicové semiačka na ozdobenie, olej, soľ, korenie

Postup: Najprv si pripravíme cesto. V miske vypracujeme múku (+ soľ, bylinky) s margarínom/olejom v celistvé nelepivé cesto, prilejeme vodu, prehnietime, spravíme guľu, zabalíme do sáčku/folie a šupneme do chladničky, kde necháme cesto „odpočívať“ aspoň pol hodinu.

Rúru si predhrejeme na 180°. Tekvicu umyjeme, rozpolíme, vydlabeme semiačka, nakrájame na kúsky a dáme variť do asi deci vody (menej je viac, aby sme nemuseli priveľa zahusťovať) spolu so soľou a korením. Varíme do zmäknutia, necháme trochu vychladnúť. Tekvicu rozmixujeme spolu s tofu na pyré, pridáme prelysovaný cesnak. Prisypeme lahôdkové droždie, zahustíme hráškou, dokoreníme. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske cca do veľkosti formy na pečenie tak, aby vyšlo aj na okraje. Formu vytrieme olejom a dáme do nej rovnomerne vyvaľkané cesto. Dáme ho asi na 5 minút do vyhriatej rúry.  Na predpečené cesto vylejeme tekvicovú zmes, uhladíme, ozdobíme hráškom, slnečnicovými semiačkami a posypeme čerstvým/ sušeným rozmarínom. Pečieme cca 25 minút. Plnka pekne stuhne po vychladnutí.