Pŕhľava dvojdomá síce pŕhli, ale keď ju sparíte, alebo rozmixujete, nepopŕhlite sa. :)
Z tejto super bylinky sa dá pripraviť množstvo pokrmov. Prakticky ju môžete použiť všade tam, kde by ste použili špenát, alebo mangold. Ja ju najčastejšie dávam do smoothies s inými bylinkami, perfektne sa hodí k pečeným zemiakom a je z nej skvelá krémová polievka. Nebojte sa, experimentujte! Nielen so žihľavou, ale i púpavou, bršlicou- kozou nohou alebo cesnačkou. Sú skvelé v šalátoch, v slaných koláčoch, v polievkach.
Ako vždy, pripájam i recepty na inšpiráciu- tie, ktoré sa mi v rýchlosti podarilo zachytiť . :)
SMOOTHIE
Ingrediencie: pŕhľava dvojdomá,hviezdica prostredná, zrelý banán, šťava z polky citrónu, kúsok zázvoru, škorica
Postup: Zo žihľavy odstránime stonky, do stolového mixéru hodíme len listy. Prihodíme lístky hviezdice a ostatné ingrediencie. Doplníme vodou- množstvo podľa množstva ostatných ingrediencií, cca 2dcl. Mixujeme, podávame posypané škoricou.
ZELENINOVÝ WOK -ÁZIA STAJL
Ingrediencie: 2 mrkvy, štvrťka bielej kapusty, červená paprika, lístky pŕhľavy dvojdomej, cibuľa, cesnak, 3 lyžice arašidového masla, olej
Postup: Vo väčšom woku rozohrejeme olej, opražíme na ňom na kocky pokrájanú cibuľu. Mrkvu a kapustu, nakrájanú na pásíky dáme do woku. Osolíme, okoreníme, podlejeme trochou vody, dusíme pod pokrievkou cca 10 minút. Potom prihodíme na kocky pokrájanú papriku a pŕhľavové lístky. Dusíme, kým prhľava „nezvädne“. Primiešame arašidové maslo, ktoré vytvorí krémovú konzistenciu omáčky. Podávame s ryžou basmati, špenátom priamo zo záhradky, posypeme ľanovým alebo sezamovým semienkom.