Vždy keď na jar začujem alebo si prečítam správu o tom, že „už rastie!“, spozorniem a chystám výpravu za medvedím cesnakom. Mám overené miesta, kde ho zbierať a rokmi pribúdajú tipy. Páči sa mi, že ľudia si informáciu, kde zbierať medvedí cesnak stále väčšinou šíria ústnym podaním a cez internet z toho nerobia ešte väčšiu masovku ako už je. Cesnak je dôležité zbierať ešte pred rozkvitnutím, čiže doba na jeho zber je krátka, preto sa vždy ponáhľam a väčšinovo idem len raz.
Časť medvedieho cesnaku zjem „za surova“ , v šalátoch a v prílohe ku rôznym slaným jedlám. Vždy mi ostane aspoň polka tašky, ktorú nestíham schrúmať ešte pred zvednutím, tak si cesnak- jeho chuť a výživové hodnoty uchovám v podobe pesta.
Na inšpiráciu ponúkam tri recepty z medvedieho cesnaku, resp. s jeho pridaním.
Nátierka z avokáda a medvedieho cesnaku
Ingrediencie: zrelé avokádo, hrsť medvedieho cesnaku (podľa chuti), štipka soli, korenie, šťava z polky citróna (nemusí byť)
Postup: Avokádo s cesnakom rozmixujeme, dosolíme, dokoreníme. Nátierka super chutí na ryžových chlebíkoch, posypaná čiernym sezamom.
Pesto z medvedieho cesnaku
Ingrediencie: ½ hrnčeka slnečnicových semienok, 3 hrste medvedieho cesnaku, za studena lisovaný olej (olivový/slnečnicový/repkový), soľ, korenie
Postup: Slnečnicové semienka namočíme na 15 minút do vody, potom ich zlejeme, nasypeme do „eskového“ mixéru, prihodíme cesnak, prilejeme olej od oka. Mixujeme, priebežne kontrolujeme konzistenciu- ak je príliš hustá, dolievame olej. Ak máme zvyšný olej zo sušených paradajok, môžeme použiť i ten. Dosolíme, dokoreníme. Pesto skladujeme v zaváraninových pohároch v chladničke, dolejeme ho olejom nad kraj, to ho zakonzervuje.
Cviklový šalát s medvedím cesnakom a pestom
Ingrediencie: stredne veľká uvarená cvikla, cibuľa, čerstvý medvedí cesnak, pesto z medvedieho cesnaku, olej, soľ, olivy, slnečnicové semienka
Postup: Na oleji podusíme na kocky nakrájanú cibuľu, prihodíme nakrájanú cviklu a medvedí cesnak, dusíme cca 5 minút. Podávame s olivami, semienkami, dochutíme cca lyžicou pesta.
Chalupový cestovinový šalát s pestom
Rýchlopankáčska večera, keď sme celý deň turistikovali a chceli niečo rýchlo uvariť i zjesť. :D
Ingrediencie: pol sáčku cestovín, cibuľa, kukurica a fazuľa z konzervy, 2 lyžice lahôdkového droždia, sojakrém od alfabio, pesto z medvedieho cesnaku
Postup: Cestoviny uvaríme podľa návodu. Vo väčšej panvici podusíme cibuľu, prihodíme premytú kukuricu a fazuľu, dusíme cca 5 minút. Do zmesi primiešame uvarené cestoviny, pridáme sojakréma posypeme lahôdkovým droždíme. Okoreníme, osolíme. Cestoviny dobre chutia aj takto, ale vítaný bol aj upgrade s pestom. :)