priestory pre tvory

Mrkvovo-banánový koláč

Ďalší zo série „co dúm dal“. Koláč bol určený na potulky po Orave- zdravý, rýchly, plný vitamínov a energie. Dobrá alternatíva ku rôznym musli tyčinkám z obchodu- plných palmového oleja a glukózového sirupu. Piekla som mojim obľúbeným spôsobom alá psíček a mačička :).

Ingrediencie: 3 veľké mrkvy, 1 jablko, 2 zrelé banány, ½ hrnčeka ovsených vločiek, 1 hrnček špaldovej hladkej múky, 3 ČL prášku do pečiva, 1 ČL  sódy bikarbóny, ½ hrnčeka trstinového cukru, 3 lyžice kokosu,½ hrnčeka oleja, nasekané vlašské orechy/semienka, 50 g čokolády na varenie, 3 lyžice kokosového oleja

Postup: Rúru si predhrejeme na 180°. Najprv si spravíme kokosové mlieko- Kokos namočíme do 2 deci vody. Po 15 minútach ho rozmixujeme v mixéry- cez husté sitko precedíme vzniknuté „mlieko“ do misy. Kokosovú drť si odložíme.  Očistenú mrkvu a jablko postrúhame najemno/nahrubo. Vidličkou popučíme banány na kašu. Mlieko, nastrúhanú zeleninu, banán a olej zmiešame v jednej miske. V druhej miske zmiešame- vločky,cukor, orechy, kokosovú drť, múku, prášok do pečiva a sódu bikarbónu. „Suchú“ zmes postupne prisypávame do tej mokrej. Zľahka premiešame. Cesto vylejeme do pekáču. Pečieme cca 30 minút. Koláč priebežne kontrolujeme špajdľou, ak na nej zostáva cesto, nie je ešte hotový. Kým sa upečie, vo vodnom kúpeli si rozpustíme rozlámanú čokoládu s kokosovým olejom. Upečený koláč ňou následne polejeme.