priestory pre tvory

Hrachové karboše na cesty-necesty

Hrach je super! Na jar zelený hrášok, počas zvyšku roka- suchý žltý hrach. Bielkovinová bomba, na ktorú sa často, neprávom, zabúda. Vyskúšajte z neho spraviť polievku, kašu alebo tieto karbonátky.

Koncom marca som bola turistikovať na Orave, moja rodina tam má parádnu drevenicu, keďže som vedela, že tam sa mi moc nebude chcieť po celom dni v horách vyvárať, pripavila som jedlo dopredu doma. Nech máme dosť energie na lezenie hore dole, kadetade! Karboše zabalíte do dózy, alebo už pripravíte dopredu na štýl hamburgeru do žemle. My sme si ich zabalili samostatne, pribalili semienkový chlebík, veľkú guľatú reďkev a aby sme to nemali „suché“, pribalila som aj pažítkovú alfabio nátierku. V domácom prostredí by bolo isto skvelé podávať ich so zemiakovou kašou a šalátom alebo kyslými uhorkami či v žemli so sojanézou a zeleninou.

Tieto karbonátky sú vegan a temer bezlepkové- doma došla strúhanka, tak som v špajzy vykutrala kornflejksy (kukuričné lupienky) a v starom elektrickom mlynčeku som ich pomlela na zmes, v ktorej som karbonátky obaľovala. Výsledok- super! Pridávam aj jednu foto z vrcholu Veľkého Choču. Vystúpila som ho aj s mojou ošemetnou jarnou kondičkou, chojte tam, výhľady stoja za to! :)

 

Ingrediencie: 250 g suchého žltého hrachu, cca ½ hrnčeku ovsených vločiek, petržlenová vňať- čerstvá/mrazená, 3 strúčiky cesnaku, cibuľa, byliny (napr. pažítka), soľ, korenie, bobkový list, semienka, cca 1 hrnček cornflakes/strúhanka, olej na vyprážanie

Postup: Hrach namočíme do vody cca na 3 hodiny, pokojne i na dlhšie. Varíme do mäkka (až na kašu) s bobkovým listom, potom zlejeme prebytočnú vodu a necháme vychladnúť. Do uvareného hrachu prisypeme vločky, toľko, aby bola zmes dostatočne hustá a tvarovateľná na karbonátky. Do všetkého pretlačíme cesnak, pridáme na drobno pokrájanú cibuľu, nasekanú petržlenovú vňať (nešetríme!), pažítku, pokojne aj iné byliny (žihľavu, kapucínku...). Zmes poriadne osolíme, okoreníme. V mlynčeku na kávu (alebo iným spôsobom) podrtíme na jemno cornflakes. Tvarujeme karbonátky (tie moje boli fakt mega obrovské, preto je ich menej :) ), ktoré obaľujeme v kukuričnej „strúhanke“. V panvici rozohrejeme olej a karboše v ňom vypražíme z oboch strán. Prebytočný olej vysajeme servítkou.