priestory pre tvory

Chutné a zdravé popoludnie plné hier

22. januára 2017 sa odohralo zaujímavé podujatie plné spoločenských hier Nithrania. Aj na tomto podujatí šírila svoje chutné a zdravé recepty Bylinková KOZA v zastúpení Zuzky Tyralovej.

Tu sú jej skvelé zdravé recepty:

NÁTIERKY(robené pre väčšie množstvo ľudí)

HRÁŠKOVA
Ingrediencie: 500 g hrášku (mrazený/čerstvý), 2 lyžice bieleho sojového jogurtu, soľ, čerstvý chren, čierne korenie- podľa chuti

Postup: Mrazený hrášok rozmrazte 1 minútu v horúcej vode, čerstvý hrášok sparte v horúcej vode a opláchnite v studenej. Rozmixujte s jogurtom, soľou, korením a primiešajte strúhaný chren.

CVIKLOVÝ HUMMUS
Ingrediencie: 250 g suchého cíceru, 1 stredne veľká cvikla, olivový olej/olej zo sušených paradajok, 4 strúčiky cesnaku, soľ, garammasala/kari, citrón
Postup: Cícer namočíme na noc do dostatočného množstva vody, na druhý deň zlejeme. Dáme variť s bobkovým listom a štipkou sodybikarbony(urýchľuje varenie strukovín). Uvaríme cviklu, ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky. Uvarený cícer s cviklou rozmixujeme, prilejeme olej- na dosiahnutie „nátierkovej konzistencie“, ochutíme soľou, koreninami, prelisovaným cesnakom, šťavou z polky citrona.

TOFU „ŠKVARKOVÁ“
Ingrediencie: 3 biele tofu, 2 veľké cibule, 4 polievkové lyžice oleja, 3 lyžice sušeného lahôdkovéh droždia, soľ, korenie
Postup: Na oleji opražíme cibuľu do hneda tak, aby nám vznikli „škvarky“, pridáme rozdrobené tofu, droždie, okorením, mixujeme.

KOLÁČE

KOLÁČ Z CVIKLE A ČOKOLÁDY
Ingrediencie: 400 gramov cvikly (uvarenej/surovej), 2 mrkvy, 200 gramov čokolády na varenie, 1dcl oleja, 1 zrelý banán/ vanilkový puding, pol hrnčeka trstinového cukru, hrnček špaldovej hladkej múky, 2 polievkové lyžice kakaa, kokos, 1 PDP (prášok do pečiva), kokosový olej
Postup: Rúru rozohrejte na 180°. Cviklu a mrkvu ošúpeme a nastrúhame na jemno (kuchynský robot rulez!), pridáme popučený banán/ vanilkový puding vymiešaný v 1dcl vody, prilejeme olej. V druhej miske vymiešame- múku, cukor, kakao, PDP, kokos, 150 g čokiny nakrájanej na kúsky. Suchú zmes postupne zamiešavame do „mokrej“. Výsledné cesto by nemalo byť suché. Stredne veľký pekáč vymastíme olejom, vysypeme kokosom, vylejeme doň cesto, urovnáme a šupneme do vyhriatej rúry cca na 30 min. Po pol hodkešpajdlou skontroluj, či je koláč hotový, ak nie, peč ešte 15 min. Medzitým si priprav polevu- vo vodnom kúpeli roztop 2 polievkové lyžice kokosového oleja, 50 gramov čokolády. Polevu vylej na koláč, posyp kokosom, nechaj stuhnúť.

OVSENÉ KOLÁČIKY
Ingrediencie: 2 hrnčeky ovsených vločiek, 3 jablká, 1PL (polievková lyžica) medu, 1 zrelý banán, rastlinné mlieko, 2PL oleja, 2PL trstinového cukru, PDP, kokos, semiačka, oriešky, čokina škorica, štipka soli
Postup: Rúru predohrejte na 180°. Jablká očistite, nastrúhajte, prilejte mlieko, olej, popučený banán, prisypte vločky, cukor, prilejte mlieko, olej, soľ. Kokos/semiačka/oriešky/čokinu na kúsky/škoricu prisypte podľa chuti. Plech vystlite papierom na pečenie a nan tvorte zo zmesi koláčiky. Pečte cca 10 min. v rúre.